Milica Lazarević 01 – 31. 12. 2018. 2019-03-11T08:43:09+00:00

Milica Lazarević, Suptilne beleške…….


 
Pred vodopadopadom
ulje na platnu
150x120cm
***
Poverenje
ulje i akrilik na platnu
35 x 40 cm
***
Dužom stazom
ulje na platnu
200x180cm
***

Nedeljno popodne

ulje na platnu

35x40cm

***

Izgubljeni fajlovi

ulje i akrilik na platnu

150x120cm

***

Izlazak iz predela

ulje i akrilik na platnu

150x120cm

***

Milica Lazarević rođena je 1988. godine u Halmstadu u Švedskoj. Na Fakultetu primenjenih umetnosti diplomirala je 2011. god kao student generacije na Odseku zidno slikarstvo, gde je trenutno na doktorskim umetničkim studijama. Na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu radi od 2014. kao docent na predmetima Crtanje i Slikanje.
Od 2012. do 2014. godine radila je kao saradnik u nastavi na FPU. Dobitnica je druge nagrade Niš art fondacije (2013), Nagrade „Branko Šotra“ Fakulteta primenjenih umetnosti (2011). Radovi Milice Lazarević nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama.

Rekli su….

Slavica Obradinović

“Suptilne beleške”

Decembar, 2018.

U najnovijem ciklusu slika pod nazivom Suptilne beleške predstavljenim u ovkviru virtuelne izložbe Prodajne galerije Beograd, Milica Lazarević bavi se moralnim, ljudskim vrednostima koje su neophodne za funkcionisanje svakog pojedinca i društva. Glavni motiv i tema su žanr scene – prikaz pojedinca/grupe u pejzažu ili enterijeru koji su obrađeni živom imaginacijom autorke.

Tretirajući aktuelne probleme našeg doba, koji ujedno predstavljaju i širi, civilizacijski kontekst umetnica preispituje teme prijateljstva, poverenja, poštenja, vere, porodičnog mira, ljubavi, gubitka/pronalaska samoga sebe.

Milica Lazarević je u kontinuitetu okrenuta figuraciji, formi, dinamici, naraciji i simbolici maestralno koristeći mogućnosti platna velikog formata. Pristup građenju slike je studiozan, slikarska tehnika visokog standarda dok vrsno barata prostorom, kompozicijom i crtežom.  Slike su rađene u tehnici ulja i akrila na platnu, gde koloritom gradi kompoziciju, stvarajući specifičnu atmosferu i iznosi emocije. Zajednička nit na delima je trenutak u kojem umetnica spaja prirodu sa čovekom suprostavljajući mu surovi svet društva insistirajući na značaju konstruktivnih i iskrenih relacija među ljudima.

Slikama iz ovog ciklusa umetnica nedvosmisleno ukazuje na veru u čistotu i nevinost duše, praštanje, poverenje, trpljenje, iščekivanje, porodicu, prijateljstvo i ljubav. Veoma uspešno i sa lakoćom bavi se ovim kompleksnim temama ne dajući konkretne odgovore. Ona sugeriše, započinje proces razmišljanja i preispitivanja u atmosferi mističnosti.  Na ovaj način svakom posmatraču ostavlja mogućnost daljeg, ličnog tumačenja i viđenja budućnosti. Slika budućeg sveta razičita je kod svakog čoveka i predstavlja individualizam koji se kreće od optimizma ispunjenog radošću do potpunog pesimizma. Lepotom koja je neraskidivi deo ovih slika, Milica Lazarević suptilno razmišljanje usmerava ka otimizmu.

Iz galerije….

Umetnik kaže……..

Povratak na sajt