Top

ANA MILOSAVLJEVIĆ

  |  ANA MILOSAVLJEVIĆ

„PROSTRANSTVO PLAVETNILA“

LOV MEDUZE

SNOVI

ZLATNI TALAS

DANCE

GOLDEN WAVE

OCEAN

GOLDEN FOREST

OCTOPUS

UNDERWATER CAVE

UPORNOST SEĆANJA

Ana Milosavljević

Ana Milosavljević (1979) završila Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, potom osnovne i magistarske studije grafike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Zvonka Tilića. Član je ULUS-a. Priredila je 19 samostalnih izložbi i učestvovala na preko 160 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u radu više likovnih kolonija u Srbiji, BiH i Sloveniji, kao i umetničkih projekata, javnih tribina i predavanja. Dobitnica nekoliko nagrada i priznanja za svoj umetnički rad. Zastupljena je u više privatnih i javnih kolekcija u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Bugarska, Rumunija, Poljska, Italija, SAD). Živi i radi u Beogradu, kao samostalni umetnik, profesor grafike i grafički dizajner.

 

Samostalne izložbe:

2023. Sombor, Mala galerija Kulturnog centra “Laza Kostić”, izložba crteža i slika – “Prostranstvo plavetnila”
2021. Velika Plana, Galerija Masuka, Izložba crteža – „La liberta”
2021. Apatin, Galerija Meander, Izložba crteža – „La liberta”
2017. Novi Sad, Galerija Kulturni centar – Likovni salon, Izložba grafika
2016. Gornji Milanovac, Galerija Kulturni centar, Izložba grafika
2016. Kruševac, galerija Kulturni centar Kruševac, Izložba grafika
2015. Beograd, Galerija ULUS, Izložba grafika – „Otisak vremena“
2014. Beograd, Galerija 73, Izložba grafika – „Zvuk tišine“
2014. Beograd, Galerija Kulturnog centra Rakovica, Izložba grafika – „Otisak vremena“
2014. Pančevo, Kulturni centar, Izložba grafika – „Otisak vremena“
2013. Kraljevo, Galerija Maržik, Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo, Izložba grafika – „Otisak vremena“
2010. Kragujevac, Mostovi Balkana, Izložba grafika
2009. Novi Beograd, Galerija SKC, “Tajni svet”, Izložba grafika i crteža
2008. Novi Sad, Centar za vizuelnu kulturu,Galerija Zlatno oko, magistarska Izložba grafika
2007. Beograd, Centar za grafiku i vizuelana istraživanja, Galerija Akademija, izložba gafika – litografije
2005. Beograd, Galerija Studentski grad, izložba grafika i crteža
2005. Paraćin, Galerija Kulturni Centar, izložba grafika i crteža
2005. Beograd, Galerija Grafički kolektiv, izložba grafika
2004. Novi Sad, Galerija DA, izložba grafika

Nagrade i priznanja:

2018. Specijalno priznanje žirija za malu grafiku na VIII International Biennial of Small Graphics, Tetovo, Makedonija
2014. XV International Biennial of mini print and Ex Libris, Ostrow Wielkopolski, Poljska
2013. Druga nagrada na VI International Biennial of Small Graphics Tetovo, Makedonija
2008. Colegio De Bachilleres Del Estado De Zacatecas, Ex Libris Cobaez XX Aniversario, Zacatecas, Meksiko
2007. III International EX Libris Competition- “2 be eu“ – Rousse, Bugarska
2007. Druga nagrada na IV Competition and Exhibition of Ex Libris “Acque termali”, Acqui Terme, Italija
2004. Nagrada XII Bijenala studentske grafike SCG, Beograd
2004. Godišnja nagrada za grafiku Akademije umetnosti, Novi Sad

Rekli su

Ona je sva u domenu znaka, ali i onog što je vrlo bitno – gesta i boje. Tako dobijamo crtačku viziju grada, to i nije ni bitno. Važno je da se dobija neka vrsta zagonetke o
gradu i njemu kao živom biću. Posmatraču se nudi da otkrije svoj deo grada u kojem je njegova, posmatračeva, psiha, temperament i uopšte emocije. I Kle i Brak i Mondrijan imali su pravo: otkrili su mogućnost da se naslikano poistoveti sa emocionalnim nabojem. Poneki znak koji bi izbliza određivao biće grada spada u neku vrstu overe. Zanimljivo je da mlada umetnica ne zazire od toga da će se naći neko kome će sve to izgledati previše proizvoljno. Umetnost je posebna vrsta komunikacije i tu nema mesta ma kojoj zebnji. I zato grafike i izabrana tehnika imaju idealni spoj: sve je primereno i ništa nije preterano.

 

Bratislav Ljubišić, istoričar umetnosti
(povodom izložbe grafika i crteža Ane Milosavljević u Galeriji Studentski grad,
objavljeno u časopisu Likovni život, Beograd, 2005)

Ono čime nas autorka vodi, čime nas vezuje, jeste sopstvena energija transponovana u kolorističke iskaze. Kao reakcija na intrigantne prizore koje pružaju uzdignuta zdanja moderne arhitekture, preklapanjem neprobojnih i transparentnih bojenih površi, i njihovom slojevitošću, nastaju zgusnute interpretacije urbanog tkiva koje nas ne mogu ostaviti ravnodušnim. Imaginarni gradovi, mesta preobražaja, često obogaćena novim sadržajima kroz koje se potvrđuju ili preispituju sopstvena stanja duha i emocije, prostori koji pružaju mogućnost kreativne igre i sanjarenja u bekstvu od otuđenosti života, usamljenosti, izolovanosti, nesigurnosti… Kroz prividni nered, koji je odraz iskrene spontanosti pri nastajanju dela, Ana kao da ispituje strategije očuvanja njene privatnosti izložene neprekidnom narušavanju.

 

Ljiljana Tašić, istoričarka umetnosti
(povodom izložbe gafika – litografija Ane Milosavljević
u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja, Galerija Akademija, Beograd, 2007)

Fascinacija gradom prisutna je već čitavu deceniju u grafičkom stvaralaštvu Ane Milosavljević, jer prema rečima umetnice: “Izgradnja gradova predstavlja najširu i najsloženiju oblast ne samo u arhitektonskom, već i u umetničkom stvaralaštvu”. Grad predstavlja bazu na osnovu koje umetnica povezuje stvari i doživljaje iz sopstveng okruženja i beleži momente iz svakodnevnog života. U početnim ciklusima dominira arhitektura grada predstavljena u vidu apstraktnih obrisa i površina, dok u novijim grafikama značajno mesto zauzima artikulacija intimnog doživljaja savremenog života kroz beleženje tragova i informacija iz okruženja. U pitanju je pogled savremenog čoveka čiji život diktiraju specifične kulturne i društvene okolnosti, koje Ana Milosavljević artikuliše u vidu vizuelnih znakova. Ove grafike mogu da se čitaju kao dnevnički zapisi svakodnevnice, jer se sastoje od beleženja utisaka, misli, natpisa sa fasada, citata, izreka, fragmenata tekstova iz novina, haiku poezije, datuma, brojeva, pojedinačnih slova.

 

Mirjana Dragosavljević, istoričarka umetnosti
(povodom izložbe grafika „Otisak vremena“ Ane Milosavljević
u Galeriji ULUS, Beograd, 2015)

Iz ateljea

Umetnik kaže

U svom radu posvećena sam urbanim sadržajima. Novi ciklus radova inspirisan je kako urabanim sadržajima tako i morskim dnom, životom morske flore i faune, kao i lepotom kolorita morskog dna. Kombinacijom ova dva sadržaja moji radovi su često igra elemenata vezanih i za vodu i za kopno.

Kako je morsko dno za čoveka još uvek misteriozno i nedokučivo, pokušavam da kroz igru kolorita i raznih likovnih elemenata dočaram moje viđenje jednog morskog pejsaža. Iako je moj predhodni ciklus bio vezan za temu “Grada”, čak u ovom morskom pejsažu postoji veza sa urbanim, gde se pojavljuju crtice ili kvadratići, čak i tekst… koji mogu asocirati na svetlucavo jato riba ali takođe i na gradske prozore, lelujanje biljaka na vetru…

Iako je tema “morska”, plava boja nije primarno zastupljena, već bi se moglo reći da su naglašeni topli, jarki tonovi. Kao varijacije na temu, ja kao umetnik pokušavam da kroz različite kolorističe varijante predstavim podvodni svet, koji je inspirativan ne samo za umetnika već i za posmatrača.

Na crtežima se često pojavljuju meduze ili jato riba koje su apstrahovane i gde metaforički i simbolično sugerišu na užurbani život čoveka.

Sam format radova koji je minijatura, možda još više, nego veliko platno upućuje na lepotu jednog velikog prostranstva, prikazanog u malom.

 

mr Ana Milosavljević