Top

Gabriella (Gabrijela) Nikolić

Gabriella (Gabrijela) Nikolić (1967. Beograd) studirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu od 1987. do 1991. na katedri keramika i staklo, a diplomirala je 1994. na OCAD-Univerzitet grada Toronta. Magistarske studije upisuje 1994 na Pratt Institute, NY na odseku za multimedijalnu umetnost.
Bila je ko-vlasnik i Majstor štampe u Novak Graphic Inc., vodećem grafičkom ateljeu u Kanadi, gde je štampala edicije grafika za umetnike poput: Jean Paul Riopelle, Carl Beam, Rob Scholtte, Iaen Baxter, Boris Bućan i mnoge druge.
Jedna od osnivačica Centra za grafiku grada Hamiltona u Kanadi, gde godišnja nagrada za najuspešnije ostvarenje u tehnici litografije mladih umetnika, nosi njeno ime.
2013. na poziv Antropološkog muzeja Colgate Univerziteta, SAD otvara multimedijalnu postavku iz ciklusa ONE DAY na temu Holokausta i drži predavanja na Katedri za humanistiku.
Od 2015. bavi se multimedijalnim postavkama, performansima i video instalacijama, autorskom produkcijom dokumentarnih i eksperimentalnih filmova.
Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
Dobitnik je više nagrada iz oblasti grafike i slikarstva. Učesnik je nekoliko međunarodnih festivala dokumentarnog, kratkog i eksperimentalnog filma. Njeni radovi nalaze u stalnim postavkama muzeja u Kanadi, SAD, Kini, Izraelu, Beogradu, Pančevu, Smederevskoj Palanci, Biblioteci grada Beograda, KC Inđija, etc.
Član ULUPUDS-a.
Živi i stvara na relaciji Beograd-Toronto.