Top

U dugogodišnjem istraživanju tehnike crteža od početka – a to je bilo pre više od 15 godina, bavim se manje-više istim sadržajem i u njima se kontinuirano izdvajaju iste tematske celine, a to su prazni i ispražnjeni (napušteni) prostori enterijera i pejzaža, trpeze, kavezi, žice, žičane ograde, uređeni podijumi za različite namene (ples, zabava, fizička vežba, obed), uređene blagovaonice, delovi eksterijera sa nameštajem i određenom svrhom. Sve ove scene mogu da se posmatraju i tumače kao zloslutne projekcije budućnosti civilizacije koju poznajemo ali i kao vizije paralelnih stvarnosti ogledanih u našoj prošlosti i zbilji. U njima ima mnogo nelogičnih spona, pregršt prizora koji u prvi mah nisu dopadljivi a sve je prekriveno mikro mrenom, slojem sfumata koji doprinosi atmosferi turobnosti i melanholije.

Tokom života u Australiji došlo je do izvesne promene u radovima kada su moji crteži upili lepotu biljaka, bele svetlosti i elemente svakodnevnice života u suptropskom pojasu planete Zemlje. U Australiji/Kvinslendu sam prepoznala tu ispražnjenost (odsustvo ljudi), prazna prostranstva i nekada narušenost tog prostranstva samo montažnom praktičnom arhitekturom. Kilometarske distance, međuljudska distanciranost bile su koliko dobrodošle toliko i teško savladive za mene.

Kao materijal koristim samo grafitne olovke čija me elementarna jednostavnost izaziva i inspiriše i grafit za mene predstavlja savršen alat. Koristim veliki broj grafitnih olovaka sa različitim mekoćama i pomoću njih postižem crtačke efekte koje želim. Papir koji koristim je grafički papir za štampanje od pamuka, visoke gramaže i žućkastog tona, iskrzanih ivica. Te karakteristike papira daju crtežima manifestaciju i oblik (izgled) nekakvih arhaičnih, antikvarnih, starovremenskih spisa koja potiču iz davnina.

Scene koje prikazujem u svojim radovima su duboko lični doživljaji sveta i stvarnosti, putovanja kroz sopstvenu dušu, vraćanje u prošlost i reminiscencija proživljenog, introspekcija i beleženje snoviđenja/snova. Moji prizori/sadržaji su puni autosugestivnih, gorko šaljivih/duhovitih poruka (koje su često namerno sakrivene) i na posmatraču je da ih doživi i protumači na svoj način…

 

Hana Rajković