Top

NINA RADOIČIĆ

  |  NINA RADOIČIĆ

„NEUTRAL PREFERENCE”

Bez naziva, ulje i pigmenti na papiru, 20x28 cm, 2020.

Bez naziva, ulje i pigmenti na papiru, 24x32 cm, 2020.

Bez naziva, ulje i pigmenti na papiru, 32.5x24 cm, 2020.

Bez naziva, ulje i pigmenti na papiru, 35x35 cm, 2020.

Bez naziva, ulje i pigmenti na papiru, 40x30 cm, 2020.

Bez naziva, ulje i pigmenti na platnu, 30x40 cm, 2020.

Bez naziva, ulje i pigmenti na platnu, 120x90 cm, 2020.

Bez naziva, ulje i pigmenti na platnu, 100x140 cm, 2020.

Bez naziva,ulje i pigmenti na platnu, 160x120 cm, 2020.

Bez naziva, ulje i pigmenti na platnu, 80x62 cm, 2013.

NINA RADOIČIĆ

Nina Radoičić (1973. Beograd) diplomirala slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dušana Otaševića. Od 2008. učestvovala na velikom broju grupnih izložbi, od kojih su značajnije Memorijal Nadežde Petrović (Čačak), Bijenale Milene Pavlović Barilli (Požarevac), Jesenji i Prolećni saloni u Paviljonu Cvijete Zuzorić (Beograd). Član ULUS-a od 2011. godine, a u statusu samostalnog umetnika od 2012. godine.

Rekli su

Predstavljeni radovi su uvid u proces višegodišnjeg umetničkog istraživanja Nine Radoičić koje polazi od radova na platnu većih dimenzija – Mat(r)ica sve do tzv. Njihovih delimičnih otisaka – radova na papiru manjeg formata.

Događaj se odvija u međuprostoru između ove dve istovremeno spojene i razdvojene celine / jezgra. Emocionalna sećanja su u tom prostoru uskladištena i autorka uspeva da suprotstavljanjem isključivo apstrahovanih kolirističkih prizora pokrene i prizove nešto duboko, važno, što svi znamo, prepoznajemo i nosimo. Balans je baš tu, u simbiozi makro i mikro planova.

Nina je isključila pokret četkice i samim tim slikarstvu delimično oduzela značajnu premisu manuelnog rada-veštine ruke, dugotrajne vežbe crteža, merenja, mimezisa…uvodeći termine iz grafike / matrica, otisak i postavljajući ga na nešto drugo, na više sfere gotovo iskupljeničkog / asketskog / redukovanog i reproduktivnog procesa mišljenja, saznanja i osećanja unutar koga je svaka matrica i svaki otisak jedinstveno čulno uživanje.

Automatizam ovde gotovo da ne postoji, sve je pažljivo planirano i izvedeno sa retkim uplivima slučajnosti koji se ne tretiraju kao greška/glitch, već kao upliv sudbonosnog i još jedna potvrda akcije/dejstva viših sfera likovnih opservacija.

Jelena Spaić, istoričar umetnosti

Slike Nine Radoičić, na prvi pogled su me podsetile na moju omiljenu sliku El Greka, “Oluja nad Toledom”. Taj prvi utisak se samo pojačao kada sam bio u prilici da sagledam ceo njen opus. Metafizičko svetlo, koje razdvaja stvarnost od pojavnosti koja je nedostupna našim očima (arhetip nekog boljeg zagubljenog Sveta), u njenim slikama postaje kvalitet sam za sebe, koji mapira tačku razdvajanja ali i spajanja između svetova zbilje i snova. To svetlo koje se mestimično pojavljuje u njenim slikama, definiše njen pogled na svet, pokušavajući da se izbori sa golom stvarnošću, ali istovremeno da pobegne od nje u neki humaniji i lepši apstraktni Svet. Taj doživljaj ambivalentne pojavnosti, na estetskom planu pruža pun doživljaj fižičke prisutnosti, a u svom metafizičkom okviru dominira doživljaj odsutnosti, prolaznosti i poroznosti nesavršene materije, nagoveštavajući obrise nekog boljeh, humanijeg i empatičnijeg Sveta.

Saša Petrović Zulja, slikar

Iz ateljea

Umetnik kaže

Nina Radoičić, Part of a Whole 1, 2020

Nina Radoičić, Procesi, 2020

Nina Radoičić, Beat, 2020

Virtuelna tura