Tel +651 464 033 04

Kosančićev venac 19, Belgrade 11000

radnim danom od 9 do 19 h

m

This is Aalto. A Professional theme for
architects, construction and interior designers

Top

Umetnik kaže

  |  Umetnik kaže

UMESTO KONCEPTA: „ĆUTANJE JE ZLATO“

Ciklus crteža „Ćutanje je zlato“ je proistekao iz serije crteža istoimenog naziva, nagrađenih na „Drugom Beogradskom trijenalu crteža i male plastike“ u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ 2015. godine. Primarno se bavi ćutanjem i tišinom kao polaznom inspiracijom. Sam crtež nastoji, idejno i atmosferom, da oslika taj fenomen.

U savremenom svetu u kome vlada buka, tišina može biti veoma moćan pokretač. Čovek jedino u tišini i osamljenosti može da spozna sam sebe. Današnja civilizacija je opterećena bukom koja ne proizvodi nikakav smisao, već ga naprotiv prikriva i zamagljuje.

Fenomen ćutanja sam želela da predstavim kroz različite motive.

Prisutni su različiti anatomski prikazi jezika kao govornog organa, koji može biti podjednako upotrebljen i za govor i za ćutanje. Sa druge strane, stilizovani krst je simbol zaveta i zaklete ćutnje.

Na pojedinim crtežima je prisutan motiv mandragore kojoj se pripisuju magijska svojstva. Mandragora se vezuje za smrt, a apsolutna tišina je jedino moguća u smrti.

Kroz rad na ovom novom ciklusu tematski zaokruženom ovim fenomenom, čini mi se da proizilazi jedna naizgled paradoksalna konstatacija da ćutanje može biti jedan od najrečitijih vidova komunikacije.

Simonida Radonjić